torsdag 16 juni 2011

Portugal, skatteparadis för svenska pensionärer.

WebJournal on International Taxation in Sweden no 4/2011

Vid en träff anordnad nyligen i Stockholm av Carnegie och Sparsam Skatt (tidigare Taxzero) lämnades information om hur skatteförmånligt det är för svenska pensionsinkomsttagare att flytta till Portugal. Anledningen härtill är att svenska pensionsinkomster utom de som betalas ut av staten blir skattefria både i Sverige och Portugal. Bakgrunden till den totala skattebefrielsen är att Sverige i sitt skatteavtal med Portugal avsagt sig beskattningsrätten till alla privata tjänstepensioner för den som har hemvist i Portugal enligt avtalet. Portugal, vars ekonomi som bekannt är mycket skakig, har tagit bort sin skatt på utländska pensioner. Syftet härmed är att utländska välbeställda pensionärer i gengäld skall gynna statskassan genom sin egen konsumtion och genom att dra in utländsk valuta till landet. Om man googlar ”non-habitual residence Portugal” så får man upp massor med information om Portugals skattefavörer för inflyttande utlänningar.

Om sålunda en pensionär, för att kortfattat meddela vad som gicks igenom vid mötet, efter utflyttning inte har kvar någon bosättningsanknytning till Sverige och enligt skatteavtalet får hemvist i Portugal behöver denne bara betala s.k. SINK-skatt i Sverige med 25% på sin svenska ATP i Sverige. (I vårpropositionen har regeringen aviserat att denna skatt skall sänkas till 20%.) Om han däremot på grund av olika omständigheter såsom att han behåller sin (tidigare) permanentbostad i Sverige eller har särskilda ekonomiska intressen kvar här i landet efter utflyttningen anses ha s.k. ”väsentlig anknytning” men likväl har hemvist enligt avtalet i Portugal måste han (under fem års tid) fortsätta att deklarera här på vanligt sätt och betala full svensk inkomstskatt på alla inkomster som Sverige enligt avtalet (som källstat) får beskatta. Eftersom i det tänkta fallet vederbörande bara har pensionsinkomster utgår således full kommunal skatt (i utflyttningskommunen) men bara på ATPn. Eftersom i detta fall vederbörandes inkomst inte torde överstiga brytpunkten för statlig skatt utgår således ingen sådan skatt. Dessutom, (vilket inte framgick vid informationsträffen), kan pensionären ifråga, om vi tänker oss att han tagit ett lån för förvärv av sin nya bostad i Portugal och pga att han är (kvar)bosatt i Sverige enligt intern rätt dra av 30% av det underskott i inkomstkällan kapital hänförligt till räntekostnaderna på portugalfastigheten som kan antas uppstå. Även räntor på kreditkort m.m. är i vanlig ordning avdragsgilla i Sverige. På det viset reducerar den portugalbosatte pensionären sin svenska skatt på sin ATP, kanske så att den blir lägre än den 25procentiga SINKskatten. Och i den mån någon skattskyldighet ändock skulle uppkomma i Portugal kan räntorna antagligen dras av även där. Dessutom är det så ordnat (genom skatteavtalets konstruktion) att eventuella inkomsträntor som uppkommer är befriade från skatt i Sverige. Man får således i Sverige avdrag för kostnadsräntor och skattebefrielse för inkomsträntor!

Om pensionären behåller sina pengar i en svensk bank blir räntorna eftersom de härrör från utlandet skattefria i Portugal också.

I några räkneexempel visades att även i ganska normala (pensions)inkomstlägen var skattefavörerna med att flytta till Portugal ganska dramatiska i jämförelse med att bo kvar i Sverige.

Om pensionären har en latent kapitalvinst i ett bolag han eventuellt drivit i Sverige och står i begrepp att avyttra bolaget i samband med sin pensionering kan han, vilket också redovisades vid mötet, göra en s.k. ”exit” och dra fördel av en rad skatteplaneringsknep (med underprisavyttringar till holdingbolag etc.) för att undvika den svenska vinstskatt på ibland upp till 58% som annars uppkommer när man sitter kvar i Sverige och avyttrar sitt fåmansbolag.

I rubriken sägs att Portugal är ett skatteparadis. Men det kan man ju säga om Sverige också!

(PS. Det meddelades också att det pga av kronkursen och en dämpad fastighetsmarknad till följd av finankrisen är ganska billigt att f.n. köpa bostad i Portugal. Och så är det inte så kallt där på vintern heller.)

Stockholm i juni 2011

peter@sundgren.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar